Stalmanagement – Hoefsmid & Voeding

Stalmanagement: Het belang van een goede hoefsmid en voeding

Hoefsmid
Hoefsmid
KFPS Hengstenkeuring 2019
© DigiShots

Blessures en ziektes bij paarden zijn vaak het gevolg van preventief management dat tekortschiet. Met de juiste aanpak op het gebied van stalmanagement kunnen veel problemen worden voorkomen. In deze blog gaan we in op twee belangrijke aspecten: de hoefsmid en voeding. Ontdek hoe je met een paar eenvoudige aanpassingen de gezondheid en het welzijn van je paard aanzienlijk kunt verbeteren.

Hoefsmid: De basis voor gezonde hoeven

De hoefsmid speelt een cruciale rol in het leven van je paard, vanaf het moment dat het veulen geboren wordt. Gezonde hoeven vormen immers de basis voor een gezond paard.

1. Vanaf de geboorte

  • Controleer bij jonge veulens al binnen een paar dagen de stand van de voeten.
  • Let op afwijkingen zoals een Franse stand, toontredendheid of een “graasvoetje” door een voorkeurshouding.
  • Schakel tijdig een hoefsmid in om eventuele problemen te corrigeren en toekomstige blessures te voorkomen.

2. Beslag voor werkende paarden

  • Zodra een paard onder het zadel gaat werken, is goed beslag essentieel. Overleg met de hoefsmid over:
    • De frequentie van het vervangen van ijzers (meestal iedere 6-8 weken).
    • Specifieke aandachtspunten bij jonge paarden, omdat hun hoeven sneller groeien.
  • Het is verstandig om bij jonge paarden de hoefsmid iedere 6 weken te laten komen om groei en slijtage goed bij te houden.

Met regelmatige en zorgvuldige hoefverzorging voorkom je veel problemen, zoals kreupelheid, scheuren in de hoeven en verkeerde belasting.

Voeding: De sleutel tot een gezond paard

Goede voeding is essentieel voor de gezondheid van je paard. Het juiste voer, op de juiste momenten, helpt niet alleen de spijsvertering maar ondersteunt ook het algehele welzijn.

1. Basisprincipes van paardenvoeding

  • Zorg voor kwalitatief goed ruwvoer. Vooral aan het einde van het seizoen kan hooi stoffiger worden; twijfel je over de kwaliteit, week het hooi om astmatische klachten te voorkomen.
  • Geef je paard meerdere kleine porties verdeeld over de dag. Dit bootst het natuurlijke eetgedrag na, omdat paarden in het wild 14-16 uur per dag grazen.

2. Weidegang en maaggezondheid

  • Begin met hooi voordat je krachtvoer geeft. Dit helpt de spijsvertering op gang en voorkomt maagproblemen.
  • Laat paarden niet langer dan 6 uur zonder eten staan. Bij paarden met maagzweren is het belangrijk dat ze nooit langer dan een uur met een lege maag staan. Gebruik een slowfeeder om te zorgen voor een constante toevoer van hooi.

3. Let op zandopname in paddocks

  • Paarden die buitenkomen in een paddock kunnen zand binnenkrijgen, wat kan leiden tot koliek of diarree. Controleer regelmatig of je paard zand in de mest heeft door mest te mengen met water en te laten bezinken.

Een gezonde hoefstand en een uitgebalanceerd dieet zijn essentieel voor het welzijn van je paard. Regelmatige controle door een hoefsmid en aandacht voor voeding verminderen het risico op blessures en gezondheidsproblemen aanzienlijk. Door kleine aanpassingen in je stalmanagement kun je een grote impact maken op de gezondheid en prestaties van je paard.

Lees ook onze andere blogs over stalmanagement:

Heb je vragen of suggesties voor onderwerpen? Laat het ons weten via de reacties op sociale media! Samen zorgen we voor een optimale zorg en management van onze paarden.

Paardenverzekering afsluiten? Glenn zorgt er bij Paardenverzekering.nl voor dat je de juiste verzekering kan afsluiten. Als verzekeringsspecialist zorgt Glenn ervoor dat jij de juiste verzekering kan afsluiten.

Glenn is sinds zijn tiende al actief in de paardensport. Vanaf zijn twaalfde rijdt hij al internationale wedstrijden.

Paarden zijn echt zijn passie maar toch kreeg hij na 11 jaar behoefte aan een carrière switch. Daarom combineert Glenn sinds 2020 zijn paardensport met werk bij Paardenverzekering.nl (onderdeel van Hippo Verzekeringen) als paardenverzekering specialist.
Alle artikelen van:

Artikelen op externe sites:

"Kies de paardenverzekering die bij je past"

Wil je geen zorgen maken om jouw paard?

Bescherm dan jou en je paard met deze dekking